Gå til hovedindhold

TERMER INDEN FOR ØJENSUNDHED

Øjensundhed og al den terminologi, der følger med den, kan være forvirrende. Det er grunden til, at vi har lavet en nyttig ordliste over termer inden for øjensundhed, der indeholder almindeligt brugte ord fra øjensundhed, almindelige øjenproblemer og korrekt øjenpleje. Vi beskriver også, hvad termerne betyder.

Alfa bisabolol

hovedbestanddelen i ​​æterisk olie fra kamille. Stoffet har beroligende egenskaber og reducerer rødme og betændelse selv ved sart hud.

Aloe vera

en gel, der er udvundet af bladene fra aloe vera-planter, som har fugtgivende og anti-inflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at reducere rødme og irritation.

Antibiotika

medicin, der bekæmper bakterieinfektioner.

Antihistamin

medicin, der forhindrer eller reducerer virkningen af ​​histamin og reducerer din krops allergiske reaktion.

Blefaritis

en almindelig øjensygdom, der udløser betændelse, skældannelse, rødme og flagedannelse ved øjenlåget.

Blefarokonjunktivitis

en øjenlidelse, hvor øjenlåget og øjets bindehinde er betændt. Det er en almindelig, langvarig tilstand, der kan føre til permanente synsændringer, hvis den ikke behandles.

Grå stær

en tilstand, hvor den gennemsigtige linse i dit øje, begynder at blive gradvist uklar, hvilket resulterer i sløret, tåget syn.

Cationorm®

de første kunstige tårer, der bruger positiv tiltrækning til langvarig lindring. Produktet får fugt til at forblive på dit øjes overflade. Udviklet af Santen.

Computer Vision Syndrome (digital overanstrengelse af øjet)

en gruppe af relaterede øjen- og synsproblemer, der forårsages af lang skærmeksponering.

Hornhinde

det beskyttende, gennemsigtige lag over ydersiden af ​​øjet.

Tværbundet

når små molekyler er bundet sammen til meget længere netværk (grundet hyaluronsyre gør dette det muligt at holde stoffet i øjet meget længere).

Tørre øjne

en almindelig tilstand, der skyldes, at dine tårer ikke smører dine øjne nok, enten fordi der ikke er nok af dem, eller fordi deres kvalitet ikke er god nok.

Øjenhygiejne

god praksis for at give dine øjne det optimale og mest behagelige miljø.

Ferulinsyre

en organisk forbindelse, der findes i cellevæggene hos visse planter. Den er rig på antioxidanter som vitamin A, C og E.

Hyaluronsyre

et molekyle, der findes naturligt i kroppen, og som, når det tilsættes til øjendråber, hjælper med at genskabe de tyktflydende egenskaber i naturlige tårer og hjælper den naturlige blinkeproces.

Intens, pulserende lysterapi

en behandling til nogle mennesker med tørre øjne, som skyldes dysfunktionelle meibomske kirtler. Den bruger intens, pulserende lys, der er indstillet til en bestemt energi og frekvens, til at stimulere de meibomske kirtler og hjælpe dem med at genoprette deres funktion.

Grøn stær

en øjenlidelse, der forårsages af væskeophobning i øjet, som forårsager en stigning i øjentrykket, der beskadiger synsnerven. Dette kan resultere i synstab.

Liposomer

små molekyler med en fosforlipidmembran, der gør det muligt for dem at indeholde og transportere naturlige aktive ingredienser. Liposomer kan anvendes i vacciner og andre metoder til levering af lægemidler eller medicin.

AMD (aldersrelateret maculadegeneration)

en tilstand, hvor den midterste del af nethinden (macula) er beskadiget, hvilket forvrænger eller reducerer dit centrale syn.

Dysfunktionelle meibomske kirtler

også kendt som MGD. En blokering af de meibomske kirtler, som er de kirtler, der producerer fedtstoffer for at hjælpe med at smøre øjnene.

Meibomske (fedt)kirtler

de bittesmå kirtler i kanten af ​​vores øjenlåg, der udskiller fedtstoffer for at dække vores øjne og forhindre vandet i vores tårer i at fordampe.

Øjenlæge

en læge, der er specialiseret i øjenpleje, som kan diagnosticere og behandle øjensygdomme, udføre øjenoperationer og ordinere briller og kontaktlinser mod synsproblemer.

Optiker

en sundhedsspecialist, der er specialiseret i synspleje, men som ikke er læge. De kan udføre synstest og korrektion samt diagnosticere, behandle og håndtere synsændringer.

Schirmers test

en diagnostisk test for at finde ud af, om øjet producerer nok tårer til at holde det tilstrækkeligt fugtigt. Udføres ved hjælp af et filterpapir, der sættes på dit øje i cirka 5 minutter for at måle dine tårer.

Sjögrens syndrom

en immunsystemsygdom, der hovedsageligt er karakteriseret ved tørre øjne og tør mund.

Steroider

stoffer, som ofte bruges i medicin til at reducere hævelse og betændelse.

Olie fra tetræer

olie fra tetræer, eller melaleucaolie, er en æterisk olie, der kommer fra bladene på det australske tetræ. Den har antibakterielle egenskaber og bruges ofte i produkter til hår og hud.

Tårefilm 

det ydre lag af øjet er et fedt- eller lipidbaseret lag, som hjælper med at reducere fordampning af de naturlige tårer.

Xanthangummi  

fremstillet ved at gære et kulhydrat (et stof, der indeholder sukker) med Xanthomonas campestris-bakterier, det er almindeligt anvendt i øjendråber til at holde ingredienser på plads.

ESSENTIELLE ØJENPLEJEPRODUKTER FRA SANTEN

Udforsk Santens produktsortiment for at finde en øjenplejeløsning, der passer til dig og dine øjenbehov, og som kan give dig langvarig lindring af tørre øjne, blefaritis og andre øjensygdomme.
YDERLIGERE RESSOURCER
Den information, der findes på denne side, bør ikke erstatte din læges anbefalinger. Kontakt venligst din læge, hvis du har spørgsmål vedrørende din tilstand, dine symptomer eller din behandling.